Vapaussota Kapina
Sisällissota Luokkasota.
Mikä tänään onkaan
oikeaoppinen nimitys,
selitys ja  tulkinta?
Miten voidaankaan olla oikeassa
niin monella tavalla?

Useimmilla suomalaisilla suvuilla on omat tarinansa vuosien 1917 ja 1918 tapahtumista. Eri asia on, kuinka paljon ja mitä niistä kerrotaan. Kävimme Miehen kanssa katsomassa elokuvan Raja 1918. Yksi tarina monien tarinoiden joukossa.

Isäni tarinaan kuuluivat oman perheen miesväki kylästä paenneena ja kylään tulleet sotilaat kotitaloon majoittuneina. Isän tarinassa hänen äitinsä keitti puuroa sotilaille.  Isä kertoi myös kylän naisista ja nuorista miehistä, jotka ammuttiin. Yksi heistä kuoli näköetäisyydellä. Tarinaan kuuluivat myös eri puolilla rintamaa taistelleet sukulaiset ja vuosikymmeniä kestänyt katkeruus sukulaisten kesken. Isäni, silloin  toisellakymmenellä ollut poika, kertoo ammuskelun aikana kyyristyneensä uunin ja taikinatiinun väliin turvaan. Hän kirjoitti tapahtumia muistiin paperille ja piilotteli papereitaan. Ne muistiinpanot hävisivät. Mielestä tapahtumat eivät hävinneet.

Pekka-sedästäni, (Pietari Ikävalko, synt. 1897)  minulla on vain pari kuvaa. Hän on ollut parikymppinen vuonna 1918. Kunpa tietäisi. Vaan kun en tiedä. Hän kuoli jo kauan ennen syntymääni:
Plus%2026%20Pietari%20%28Pekka%29%20Ik%C