Maku
Tuoksu
Tunnelma
Muistojen apupyörät
Tuoksu
Tunnelma
Muistojen apupyörät
Viime viikonloppuna mökillä keitin parsaa
grillipihvien seuraksi. Halloumia ostan silloin tällöin. Intialainen
ravintola ei ole täydellinen ilman nan- leipää. Miksi juuri näitä
ruokia?
Saksassa me sairaalan suomalaiset siivoojat
opiskelijataustamme ja harjoittelustatuksemme takia saimme syödä ylemmän
luokan kanssa. Uusi tulokas minulle oli Spargel. Sitä syötiin usein muhennoksena. Kesti kauan, ennen kuin tiesin syöneeni Saksassa parsaa.
Kyproksella kävin usein omassa kylässämme olevassa
pienenpienessä hyvin varustetussa sekatavarakaupassa, jonka nimi oli
kirjoitettu pieneen kylttiin: NIEMINEN KAUPPA. Yhtä juustoa ostin, kun vain sitä sain. Se oli sopivan
suolaista kuumassa säässä ja narskui mukavasti hampaissa. Nimeä sille en
löytänyt. Monta vuotta tartuin innoissani erilaisiin etelän juustoihin
löytääkseni tuon herkkuni. Muistan, miltä tuntui vuosien yritysten
jälkeen löytää halloumi, minun narskuva juustoni.
Englannissa kävimme kerran Coventryssa
ja sen modernissa katedraalissa ja vieressä olevassa sodan
pommituksissa tuhoutuneessa rauniokirkossa. Coventryssa löysimme sopivan
ruokailupaikan, ensimmäisen intialaisen ravintolamme. Siellä saimme
mainioita kastikkeita ja isoja leipiä, jotka toivat mieleen Kyproksen
pita- leivät. Nimeä emme panneet mieleen. Myöhemmin maailmalla yritimme
löytää tuota leipää, mutta intialaisen ravintolan ruokalistan leivistä
emme sitä heti osanneet valita, muita eksoottisia herkkuja kylläkin. Kun
nan- leipä viimein löytyi, se on sen jälkeen kuulunut aina ateriaamme
intialaisissa ravintoloissa.
1970. Kypros. Nikosia. Nieminen. Kauppa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti