• Uutisen takana
  • Ihmisen kasvot
Jokainen uutinen sisältää paljon tarinoita. Haluan kertoa niistä nyt yhden:

Pääsimme kerran vierailemaan puhujina paikallisten rintamanaisten kuukausikokoontumisessa.  En muista mitään puheistamme. Muistan vain, että paikalle oli saapunut myös entinen historianopettajani. Hänen henkilöhistoriastaan en ollut tiennyt mitään. Emme keskustelleet siitä silloinkaan. Hän oli tullut paikalle kuulemaan tarinoita minun henkilöhistoriastani ja elämästämme Thaimaassa. Hän tiesi, että entinen rehtorini ja psykologianopettajani olivat vierailleet kotonamme Thaimaassa, ja halusi kertoa, että hänkin oli meidän elämästämme ja työstämme kiinnostunut.

(Tuosta rehtorin vierailusta kirjoitin blogiini jo syksyllä 2007 91 Elämän eväitä.)

Meidän vierailumme rintamanaisten kokoontumisessa oli lähtenyt liikkeelle siitä, että eräs lähisukulainen oli nuorena naisena itse ollut rintamanainen. Hän kutsui meidät omalla ohjelmavuorollaan tuohon kokoontumiseen. Kerran hän halusi kertoa meille, millaista hänen työnsä oikeasti oli ollut sodan aikana. Istuimme meillä kotona kahvipöydän ääressä. Kaikkea en voi tänne kirjoittaa.

-Nuoret parikymppiset naiset vietiin työskentelemään ruumiiden evakuointikeskuksiin lähelle eturintamaa. Ruumiita saapui jatkuvana virtana ja oli haastavaa saada ne nopeasti arkkuihin. Talvella ruumiit jäätyivät kasoihin ja työskentely vaikeutui. Kaikkiin arkkuihin ei ollut paljon laitettavaa. Oli lisättävä lisäpainoja. Työ jatkui yötä päivää samanlaisena. Lepoaikaa ei paljon ollut. Ruumiita riitti. Jaksamista ei kysytty.

-Jatkosodan aikana samojen nuorten naisten tehtävänä oli käydä etsimässä ja kaivamassa esiin kentälle haudattujen ruumiita, jotka olivat jääneet sinne talvisodan rauhan tultua voimaan. Sieltä löytyi, mitä löytyi. Nuoret naiset tekivät, mitä voivat. Jaksamista ei kysytty.

Samasta asiasta löytyy lisää netistä, mm Leena Niemen kirjoitus.

Lehdissä oli pikku-uutinen: Vuonna 1980 perustettu Rintamanaisten Liitto lakkautettiin keskiviikkona Helsingissä pidetyssä kokouksessa.

250942%20Viipuri%20n%20sankarihauta-alue
Viipurin sankarihauta-alue 25.9.1942: