Joutsenlaulu
Ihmisten kohtalonyhteys
Hetki ennen kuolemaa
 
Satakunnan ammattikorkeakoulu järjesti viime kesän aikana Paras porilainen pop-biisi- äänestyksen. Jussi Hakulisen Joutsenlaulu voitti sen ylivoimaisesti. Laulu voitti muutama vuosi sitten myös Radiomafian top-300 kilpailun. Muistan sitä silloin ihmetelleeni. Oliko totta, että tuo laulu kosketti eri-ikäisiä erilaisia ihmisiä niin paljon?

Olen blogimaailmassa ihmetellyt sitä, miten helposti tuntee kohtalonyhteyttä ihmisten kanssa, jotka ovat nähneet samoja paikkoja, kuunnelleet samaa musiikkia, maistelleet samoja ruokia, kosketelleet samoja esineitä tai haistelleet samoja hajuja tai tuoksuja. Elämme alitajuista elämäämme myös aistimuistojen avulla.

Tämän päivän Satakunnan Kansan Virta-liitteessä kerrotaan Joutsenlaulun synnystä. Olin jo aikaisemmin kuullut, että laulu oli lähtenyt liikkeelle Jussi Hakulisen tädin elämästä. Tänään luin, että tuo täti oli todella ollut tämän saman kerrostalon asukas. Sitä en ollut tiennyt. Se kohtalonyhteys.

"Taas lapset pihalla näät, ikkunas alla leikkivän leikkejään." Tuossa ikkunan alla he edelleen leikkivät, uudet lapset samassa paikassa. Joutsenlaulun syntymisen aikaan siinä leikkineet lapset tuovat kenties jo omia lapsiaan leikkimään samaan paikkaan. Monet samassa paikassa aikoinaan leikkineet ovat jo omat suruhuntunsakin kantaneet. "Kenet vaan, tuo tuska kiinni saa kenet vain haluaa."

1990. Pori. Kuopus leikkimässä "Joutsenlaulun pihalla" leikkejään. Syksy oli ihmeellinen kokemus kahden vuoden poissaolon jälkeen.
Plus%20207%201990%20Kuopus%20ja%20syksyn