Muistelun tulos:
Teema ja sen muunnokset
 
Pääseekö peruutusvaihteella varmasti takaisin alkuun? Pääseekö muistelemalla varmasti takaisin tapahtumapaikalle?

Retusoinnilla kuvista poistetaan virheitä. Kuvia voidaan värittää tai muokata muuten vain halutun kaltaisiksi. Roskat, tahrat ja hankalat asiat (sekä hankalat henkilöt) saadaan näkymättömiksi. Kuvien osien keskinäisiä suhteita voidaan myös vaihtaa, jolloin tietty osa kuvasta korostuu uudella tavalla. Kuvan katsoja ei välttämättä huomaa muutosta, jos hänellä ei ole mitään taustatietoa asiasta.

Minulla on nyt retusoijan valta. Sen pahempi tosiasioille. 

Tuunauksella esineitä muokataan yksilöllisiksi. Näin massatuotteesta saadaan omannäköinen. Tuunattavana voi olla auto tai Raamattu tai melkein mikä hyvänsä. Risainaamalla (taas yksi tämän vuoden sana) tehdään vanhasta uutta, usein hyvinkin omaperäistä.

Minulla on siis tuunaajankin valta. Sekin varsin paha tosiasioille.

Restauroinnilla korjataan esineitä, rakennuksia tai rakennettua ympäristöä niin, että niiden alkuperäinen kulttuurihistoriallinen arvo säilyy mahdollisimman hyvin. Siinä tarvitaan hyviä konservointimenetelmiä vanhan säilyttämiseksi, viisasta entistämistyötä vanhan palauttamiseksi entisen kaltaiseksi ja asiantuntevaa rekonstruointia, jos vanhaa ei voi enää korjata.

 Minullahan on restauroijankin valta. Tosiasioita en silti minäkään hallitse.

1965. Merikarvia. Skannattu muisto. Liimu.
Plus%20194%20Liimu%201965%20pieni.jpg