• Rajan railot
  • Tiedot taidot
Tiedän kyllä, että rajatieto virallisesti tarkoittaa paranormaaleja ilmiöitä, parapsykologiaa, okkultismia ja kaikenlaista muutakin luonnontieteellistä selitystä vailla olevaa.  En silti malta olla käyttämättä tuota sanaa nyt täysin omavaltaisesti ja omaehtoisesti. Se tuli nimittäin mieleeni eilen, kun tapasin nuoren miehen, jonka olin viimeksi tavannut viisitoista vuotta sitten. Silloin hän oli juuri muuttanut Suomeen äitinsä mukana isoveljensä kanssa. Heidän opettajansa kutsuivat minut heidän kouluunsa kertomaan Thaimaan kulttuurista. Samalla muilla oppilailla oli mahdollisuus kysellä heiltä kaikkea, mitä halusivat. Nämä asiat vielä muistan:

”Mä haluan, että sanot niille, että ne pelaa hyvin jalkapalloa.”
”Kysytkö niiltä, haluaisko ne tulla joskus koulun jälkeen meille leikkimään?”

Tuntui kieltämättä mukavalta, että tuo nuori mies muisti minut ja minun kouluvierailuni. Hän kertoi nyt, että hän ja hänen veljensä olivat koko kouluaikansa koulujensa ainoat maahanmuuttajalapset. Tällä nuorella miehellä on paljon tietoa siitä, mitä on olla kahden kulttuurin rajalla. Varsinaista rajatietoa. Näitä rajatietoisia meillä on täällä keskellämme jo paljon. Pääsevätkö he meidän rajojemme yli myös henkisesti?

How to survive November 09. Nyt vuoroni oli jatkaa työtä, jossa oli  Uunan pohja,. Tämä työ oli jo paljon muuttunut tuosta alusta saapuessaan minun luokseni. Siihen oli tullut jossain vaiheessa kuvio, joka toi mieleeni thaimaalaisen koristellun astian, jota käytetään lahjojen antamisessa. Oman marraskuuni eteneminen tuntui parhaalta harmaan ja ruskean rajapinnan lähellä, vähän piilossa odottamassa, kumpi väri voittaa. Uudeksi kirjainmerkiksi tulivat Dzoo ja sen päälle piirretty I-vokaali. Kuvan uudemmissa versioissa harmaa alkaa vähän kerrassaan utuisesti peittää tuota thaimaalaista marraskuuta. Näinkö käy aina kahden kulttuurin rajalla?

พฤศจิ

Plus%20534%20Uunan%20kuvaan%20Kaiku.jpg

Yhdessä valmistettu kuva Kaiku.
Plus%20534%20Uunan%20kuva%20Kaikupieni.j