Minun herkkuni
Sinun herkkusi
Vaihdetaan
Uudestaan 
 
Thaimaan vuosinamme en ymmärtääkseni valmistanut yhtään herkkuateriaa. Eritasoiset ja -kuntoiset kaasuhellat ja -uunit eivät oikein ystävystyneet kanssani. Toreilta löytyneet aineksetkaan eivät aina maistuneet tutuilta. Supermarketeissa olleet puolivalmisteet ja valmiiksi peratut kalat sekä paloitellut lihat laajensivat kyllä herkkuskaalaa. Se haikeitto ja ne  sukiyakit… Täytyy myöntää, että letut ja silakkalaatikko edustivat meillä suomalaista gourmet-ruokaa. Joulun aikaan väsäsin enemmän laatikoita kuin Suomessa konsanaan. Pikemminkin perinteen kuin maun vuoksi.

Minun piti ihan vakavasti miettiä, mitä hyvää osaan oikeasti tehdä.  Sitämitäon-pata ei ehkä riitä näytöksi. Viimeisin, Kuopuksen viime viikolla koesyömä, uuden kuivurin avulla uudella tavalla valmistettu vanha herkku täyttää ilmeisesti tämän vaatimuksen. Varmuuden vuoksi linkki aitoon thaimaalaiseen kuivattuun lihaan.

Thaimaalaista kuivattua lihaa suomalaisittain:
Naudan suikalelihaa
Thaimaalaista kalakastiketta
Thaimaalaista soijakastiketta (light soya)
Paistamiseen öljyä
Lihasuikaleet laitetaan kuivuriin. Kuivataan niin kauan, että suikaleiden ulkopuoli on jonkin verran kuivunut. Suikaleet laitetaan astiaan ja niiden päälle kaadetaan vähän sekä kala- että soijakastiketta. Sekoitetaan ja annetaan marinoitua muutama minuutti. Lihasuikaleet laitetaan takaisin kuivuriin ja kuivataan valmiiksi. Liha saa olla hieman sitkeää. Paistetaan hetki öljyssä (jos ehditään, ennen kuin kuivat suikaleet on syöty…). Syödään yön yli liotetun, höyrykattilassa pyyheliinan sisällä höyrytetyn sitkoriisin (sticky rice) ja maustekastikkeiden kanssa. 
 
 Tätä herkkua en ole vielä? maistanut:
Plus%20527%20krokotiili%20ja%20sis%C3%A4