Kunnioitettu kuninkaan kuva
Kirjoitettu vieraskirjan nimikirjoitus

Thaimaassa kuningasta kunnioitetaan suuresti. Kuninkaan syntymäpäivä, joulukuun viides, on yksi tärkeimmistä vuotuisista juhlista. Sielläpä pyörimme muiden mukana milloin missäkin tilanteessa – pää yleensä aina pyörällä ja ihmetellen.

”4.12.1982. Aika erikoinen tilanne. Nyt eri uskonnot ”siunaavat” kuningasta jo paikallisella tasolla. Aamulla Rewadee, Suk, Prasit ja minä lähdimme Bangkapin koululle. Jeff Case – Klong Chanin kirkko – oli kokoonkutsujana. Koulun pihalla oli teline, jossa iso kuninkaan kuva, iso määrä munkkeja syömässä, Buddhan alttari ja kukat kuninkaan kuvan edessä. Kristityt istuivat omana ryhmänä, samoin muslimit. Ohjelmassa oli monenmoisia buddhalaisia menoja, samoin muslimi, kai imaami, rukoili. Kristityt lauloivat virren: Jumala suojaa tämä Thaimaa (Englannin kansallislaulun sävelellä), luettiin pari Raamatun kohtaa, missä käsketään rukoilla esivallan ja kuninkaan puolesta, samoin käsketään tottelemaan esivaltaa, lopuksi yksi thaimaalainen rukoili. Jeff toimi ”puhemiehenä” tilanteessa. Sain myös kirjoittaa nimeni vieraskirjaan, joka sitten toimitetaan linnaan.”

Julkisten rakennusten ja kotien seinillä on usein kuninkaan tai kuningasperheen kuvia, samoin erilaisissa kalentereissa.

 

1982. Thaimaa. 82’ Diary. Tästä kalenterista löytyi tämänpäiväinen kalenterilainaus.