Kaikkialta kaikkialle
Ja takaisin

Ruotsinsuomalaisessa seurakuntatyössäkin tuettiin aikoinaan Bangkokissa toimivaa ensikotia, Armonkotia. Sain eräänä vuonna käydä  tuomassa terveisiä Thaimaasta Kauneimmissa Joululauluissa Finnspångissa, Norrköpingissä ja Motalassa. Vierailin myös Motalan ja Norrköpingin suomalaisluokissa. Muistan hyvin lämpimän vastaanoton joka paikassa.

15.12.1991. Ruotsi. Norrköping. Kirkko 17.00. Suomalaisten Kauneimmat Joululaulut.

Otin Ruotsiin repussani mukaan  thaimaalaisia vaatteita ja niiden avulla loin avustajien kanssa henkilöhahmoja puheen elävöittäjäksi:

Maanviljelijä Thaimaan maaseudulta. Hän tuntee olonsa varmaan vähän vieraaksi näin upeassa ympäristössä ja on enemmän kotonaan avarien riisipeltojen keskellä. Hän muuttaa osaksi vuotta työn perässä kaupunkiin, usein yhdessä perheen kanssa. Kotina on verhoilla eristetty osa rakennettavasta talosta. Lapset pääsevät tarhaan, turvaan kiireiseltä työmaalta.  ”Mikä Jeesus käskee auttaa myös minua?”
Pakolainen. Hän on tullut kaukaa, harvoin kertoo, mistä. Epävarma nykyisyydestä – tulevaisuudesta - haluaa olla rauhassa. Ei hän ymmärrä politiikkaa tai kansainvälisiä talouskriisejä. ”Muistan, miten kotikylässä opetettiin, että Jeesus on voimakkaampi kuin kaikki paha.”
Pikkusisko. Hän auttaa kirkon joulujuhlassa innokkaana. Pienenä sairastettu polio oli vammauttanut myös sisintä. Olivatko vammat todella seurausta aikaisempien elämien virheistä, niin kuin opetettiin. ”Kuulin kirkossa, että minäkin olen arvokas. Minua tarvitaan.”
Ensikotilainen. Hän on vähän ymmällään oudossa ympäristössä outojen ihmisten parissa. Niin paljon outoa on mahtunut viime kuukausiin. Kylään tullut vierailija oli kertonut vanhemmille hyvästä työpaikasta tehtaassa ja maksanut vuoden palkan etukäteen. Totuus oli ollut erilainen, työ jotain aivan muuta. Raskaus esti lopulta nekin työt. Nyt hänet on ohjattu Armonkotiin. Häntä autetaan, häntä rakastetaan. ”Sitäkö armo tarkoittaa?”
Tarinat ovat ehkä muuttuneet. Ihmiset eivät.

1991. Suomen Lähetysseura Kevätkeräys Thaimaan ensikodille ja koulutuskeskukselle