lauantai 9. toukokuuta 2015

+168 Onko hevonen vain häst? 230708

+168 Onko hevonen vain häst?

Veden olomuodot
Jää, vesi ja höyry
Hevosen olomuodot
Varsa, ori ja tamma?

Eilen ja tänään olen mielessäni pyöritellyt suomen, englannin ja thainkielistä avioliittosanastoa. Tulkkaajana joutuu usein miettimään asioita tarkemmin kuin tavallisesti. Ei riitä, että kääntäessään valitsee vain ensimmäisen mieleen tulevan käännöksen. On pyrittävä löytämään se sana tai usein ne sanat, jotka ilmaisevat mahdollisimman selvästi oikean merkityksen.

Muistan hyvin, kuinka vaikeaa oli lapsena tajuta, että kaikilla sanoilla ei ollut toisessa kielessä suoraa täydellistä vastinetta. Se ärsytti. Olin oppinut, että ”hevonen är häst, pappi är präst, suola är salt, mallas är malt, kylmä är kallt, kaikki är allt.”  Todellisuudessa hevosia löytyikin moneen lähtöön eivätkä papitkaan olleet vain prästejä.  Suoran käännöksen mahdollisuus olisi varmaan matemaatikolle ollut helpompi ratkaisu. Vieläkin huomaan toivovani maailmaa selkeämmäksi ja suoraviivaisemmaksi.

Joka tapauksessa toivon sydämeni pohjasta, että myös monikulttuurisille avioliitoille annetaan mahdollisuus kasvaa onnellisiksi liitoiksi. On ollut upeaa huomata, miten monissa tapauksissa sukulaiset ovat omalla tavallaan ja omalla tahollaan pystyneet tasoittamaan tällaisten parien tietä. Rakkaus voi olla sininen tai vaikkapa orkidean värinen. Samasta asiasta on kuitenkin aina kyse.

1965. Merikarvia. Isännille hevonen ei ole koskaan vain häst. Appiukko ja Liimu.Plus%20168%201965%20Isovataja%20Arvo%20j

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti