tiistai 19. toukokuuta 2015

+178 Menestyksen satunnaismuuttujia? 050808


+178 Menestyksen satunnaismuuttujia?

Älyköitä
Onko heitä?

Jukka Kemppisen blogissa puhuttiin tänään älykkyydestä. Tuo blogi on yksi niistä blogeista, joihin suhtautuu kunnioituksella ja suurella arkuudella. Melkein tuntee itsensä älyköksi sitä lukiessaankin. Kommentoimiseen tarvittaisiin jo itseluottamusta. Tällaisia blogeja on blogimaailmassa muitakin. Niihin ei oikein tohdi vastailla, koska helposti tulee entisen elefantin olo: Mitähän ne luulee minun ajattelevan itsestäni, kun tänne uskaltaudun....

Mutta siitä älykkyydestä. Täytyy heti sanoa, että Kemppinen sanoi siitä paljon sellaista, jota sanoisin, jos osaisin. Hän puhuu henkilöistä, "jotka saavat kiittää menestyksestään satunnaismuuttujaa". Luulen, että noita henkilöitä on paljon menestyjien joukossa..

Muistan, miten yhdessä asiassa ajatukseni menivät ristiin isäni kanssa. Hänen mielestään elämässä pärjäsi, jos vain yritti. Laiska ei päässyt elämässä eteenpäin laiskuutensa vuoksi.  Muistan, miten puolustin niitä, joilla ei ollut voimia ja tahtoa yrittää. Koin, että moni laiskana pidetty ei ollut sellainen omasta valinnastaan vaan perimänsä ja ympäristön seurausten takia. Kaikille ei aina ei annettu mahdollisuutta edetä, niin kuin he itse olisivat halunneet. Keskustelimme aina välillä siitä, mitkä olivat "alikehittyneiden" maiden todelliset ongelmat. Kenen syytä oli tuo "alikehitys"?

Thaimaassa opin aavistamaan, keiden kaikkien kanssa suomalaiset nuoret joutuvat tulevaisuudessa kilpailemaan. Idästä näyttää tulevan edelleen valoa. Siellä opitaan myös vanhanaikaista ahkeruutta.  Juuri sellaista pinkoilua en välttämättä Suomeen haluaisi, mutta pärjätäänkö täällä muiden muuttujien avulla. Lapsenlapseni sen näkevät.

2005. Thaimaa. Joskus menestystä on syytä myös mahdollistaa. Kummilapsihaastattelu Thaimaan evankelisluterilaisessa kirkossa. (Kuva Hiltunen)
Plus%20178%20Kummilapsista%20Pirkko%20An

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti