Lohdutusta
Kiitollisuutta
Nöyryyttä
 
Yli-ihminen ei varmaan koskaan tarvitse lohdutusta. Hänellä tuskin on syytä myöskään kokea kiitollisuutta. Toisten nöyristely ärsyttää, koska se on teeskentelyä. Yli-ihminen erottaa helposti aitouden. Hänhän on aito.

Onko parempi olla rehellisesti lohduton kuin lohdutettu? Saako toinen ihminen yleensäkään lohduttaa toista? Entä, jos hän lohduttaa vain sanoilla eikä ajatuksella? Onko alentavaa tarvita lohdutusta? Pitääkö pärjätä yksin?
Entä, jos ei vain pärjää…

Kristittynä on helppo tajuta, kenelle olemme kiitollisia. Entä, jos ei usko? Tarvitaanko kiitollisuutta? Voiko elämälle olla kiitollinen? Entä läheisille? Entä vieraille? Entä, jos toinen auttaa vain velvollisuuden tunteesta?  Voiko olla kiitollinen toiselle ihmiselle jäämättä kiitollisuudenvelkaan? Onko luvallista olla kiittämätön?
Entä, jos ei vain kiitä kaikesta…

Thaimaan kokemusten jälkeen edelleen välillä mietin nöyryyttä. Onko nöyryys alistumista? Onko nöyryys piilotettua itserakkautta? Entä, jos toinen nöyristelee vain saadakseen etuja? Onko nöyryys ylpeyden vastakohta vai sen toinen nimi? Onko olemassa aitoa nöyryyttä? Onko olemassa todellista itsensä kieltämistä toisten hyväksi? Saako nöyryyttä yrittää?
Entä, jos ei ole aito nöyrä…

”Ihmisten tuomiot tulevat ja menevät.
Tahdon suuremman tuomion, vaikka se murskatkoon.
Tahdon Jumalan tuomion,
sen tuomion,
joka ottaa kaiken lukuun.”
(Erkki Leminen)
 
Pori. Tarvitseeko hävinnyt lohdutusta?
Plus%20457%20Minigolfia%20Porissa.jpg