Joet myös yhdistävät

Mekong-joen alueen  ihmiset ovat kokeneet kaikenlaista. Hurjia ja kurjia sotia. Hurjia ihmiskohtaloita. Hurjia poliittisia vääntöjä ja kääntöjä.

”Mekong-joki levittäytyy Kambodžaan, Laosiin, Myanmariin, Thaimaahan, Vietnamiin ja Lounais-Kiinan Yunnanin provinssiin.”

Kaikkien noiden maiden kansalaisia olemme tavanneet milloin missäkin, joskus Thaimaassa, joskus Suomessakin. Osa heistä on ollut pakolaisia, matkalla jostakin jonnekin, usein ilman päämäärää, toiveena vain selvitä eteenpäin elämässä.

Joskus on ollut mahdollista istua yhdessä ja kuunnella. Kaikkea ei monikaan ole voinut kertoa. Kaikkea ei ole jaksettukaan kertoa. Mies vieraili noista maista muutamassa, minäkin kävin Vietnamissa ja yhden päivän Burman puolella, rajakaupungissa. Repputuristit olivat löytäneet nämä maat jo pian viimeisten suurien kahinoiden rauhoituttua.

Suomen Lähetysseura alkoi suunnitella työn laajentamista Thaimaan naapurimaihin jo meidän ollessanne Thaimaassa. Mekong-työtä suunniteltiin alusta alkaen yhteistyönä muiden kansainvälisten kumppaneiden kanssa.  Nyt työ on laajentunut ja toteutunutkin.


”Seurakunnat kasvavat nopeasti Kambodzhan maaseudulla ja thaimaalaisissa vuoristokylissä. Lähetysseuran Minä uskon -kampanja tukee tänä vuonna luterilaisten kirkkojen työtä näillä alueilla. Nuoret, kasvavat seurakunnat tarvitsevat koulutettuja työntekijöitä. Thaimaan evankelisluterilaisella kirkolla on Bangkokissa koulutuskeskus, Luther-seminaari, jossa koulutetaan kirkon työntekijöitä ja maallikoita.”


Pääsin muutama vuosi sitten mukaan maallikkokurssille eräässä thaimaalaisessa vuoristokylässä,  Chiang Raissa. Mies oli siellä mukana kouluttajana. Paikalle saapuu osallistujia monesta eri kylästä eri vuoristoheimoista. Tapasimme sielläkin aivan ihania ihmisiä, nämäkin naiset, jotka olivat heränneet aikaisin aamulla päästääkseen mukaan. Kylästään he olivat tulleet tähän toiseen kylään pikkukuorma-auton lavalla. Kuva: Anja Markkanen.

Anjankuva%20min%C3%A4%20ja%20akhat%20201