Kolme kovaa juttua
Samassa kirkossa
Samaan aikaan
 
Pidän saksofonista. Mitä räkäisempi soitto, sitä parempi. Jotenkin se vain on niin. Pidän Jukka Perkosta.  Mitä enemmän rajojen rikkomista, sitä parempi. Jotenkin se vain on niin. Pidän virsien jazzsovituksista. Mitä enemmän sellaista, sitä parempi. Jotenkin se vain on niin.

Eilinen Porin Sinfonietan hiljaisen viikon konsertti Kaanaanmaa oli minulle hyvä lasku tähän viikkoon. Jukka Perkoa olen Keski-Porin kirkossa ennenkin kuullut, silloin Perko- Pyysalo- Viinikainen yhdistelmässä. Aina se minuun puree.

En osaa kuvitella, mitä eilinen konsertti antoi ihmiselle, joka ei yhtään tuntenut siinä soitettuja virsiä tai lauluja. Sanat olivat selvästi vaikuttaneet sovituksiin ja soittajan tulkintaan. Virren ”Minä vaivainen, vain mato matkamies maan” vaivaisuuden valitus sanottiin nyt musiikin kielellä. Se ei ollutkaan vitsi tai esimerkki synkästä kristillisyydestä, vaan jotain syvästi ihmisyydestä nousevaa tuntoa. ”On ratkaisevaa tuntea, että meissä kaikissa ihmisissä on enemmän samaa kuin erilaista.” (Jukka Perko)

Ajattelin perinteen katkeamista. ”Olivatpa ihmiset sitten olleet ”uskovia” tai ei, kaikki tämä musiikki on aina kulkenut kansamme mukana sen eri vaiheissa.” (Jukka Perko) Toivon, että nykypolvi uudistuksen innossaan voisi ymmärtää että maamme kristillinen perinne on myös heidän perinnettään.

Maailmaan mahtuu monenlaisia rumpuja:
Plus%20391%20monenlaisia%20rumpuja.jpg