Lepokitkan maksimointi
Lähtökitka
 
Maata möllöttäessään ei useinkaan huomaa sitä, että siinä on kyseessä liikkeen alkamista vastustava voima. Itseään ei tarvitse syyttää, kun muistaa lepokitkan olemassaolon. Sehän se estää kaiken järkevän toiminnan. Jos vaikka kuinka yrittäisi saada itseään liikkeelle, ei välttämättä vielä voita lähtökitkaa, suurinta mahdollista lepokitkaa. Kokenut kaikki tietää, fysiikan opettaja kaiken muistaa, jos muistaa.

Nuo voimavaikutukset fysiikan puolella ovat muutenkin täyttä fysiikkaa. Niin kuin nyt vastavoimakin. Kauan aikoinaan mietin, miten senkin olemassaolon saattoi ymmärrettävästi selittää. Tytär tuli avuksi. Pyörää jarruttaessa jarrutus meni vähän yli ja seinä tuli vastaan. Oli helppo kertoa, että seinä oikeastaan oli suuttunut siitä, että joku löi sitä ja antoi vastaavalla voimalla takaisin. Asia ymmärretty. Kokemuksesta ja kipeästi.

En ole vieläkään hyvä lähtemään. Sympatiseeraan blogimaailman kaikkia huonoja lähtijöitä, niitä, joiden on vaikea avata edes ikkunaverhojaan antaakseen auringon paistaa. Onneksi fysiikka tuntee myös liikekitkan. Sehän opettaa, että liikkeelle lähdettyä kitkavoima pienenee ja vauhti pysyy ihannetapauksessa samana, jos mikään muu voima ei siihen vaikuta.

Kunhan siis saavat minut vain liikkeelle. Tämä pyörä pyörii sitten taas ketterästi.

Jungfruskär. Voimaa ja vastavoimaako. Kuva Teppo Innola.
Plus%20402%20Voimaa%20ja%20vastavoimaako