Oletko brändätty?
Entä tuunattu?
Ymmärrätkö, mistä puhut?
 
Sana brändi tuli yleiseen käyttöön nopeasti. Muistan, kun minulta ensimmäistä kertaa kysyttiin, mitä brändejä tunnen. Vasta tällaisen kysymyksen jälkeen tajusin, että en ollut ollenkaan varma tuon sanan tarkasta sisällöstä. (Minua lohduttaa kyllä se, että tämä käyttämäni tekstinkäsittelyohjelmakaan ei vielä tätä sanaa tunne.)  Toki olin sanaa brändi siihen mennessä jo käyttänyt, ainakin kuunnellut toisia sitä käyttäviä sujuvasti. Näihin vuosiin mennessä olen jo oppinut paljon asiantuntemattomuuttani salaamaan ja valituilla sanankäänteillä toisia hämäämään. En usko olevani ainoa tällainen yksilö. Se on osa nykyistä selviytymisstrategiaa.

En tiedä, miten paljon on tutkittu sitä, kuinka pian uudissanat tavoittavat ihmisiä. Se riippuu varmaan siitä, kuka ja missä ja miten kyseisiä sanoja käyttää. Mainoslauseet, etenkin nasevat sellaiset, leviävät nopeasti. Hurjalta hieman tuntuu se, miten helposti jotkut pystyvät manipuloimaan toisia. Aina ei riitä vain uusien sanojen keksiminen. Vakavampi asia on se, että vanhoihin sanoihin luodaan salaa uusia merkityksiä. Oikea voidaan näin kääntää vääräksi, väärä oikeaksi. Tässä ei taida mediakriittisyyskään auttaa.

Minua jotenkin kiehtoo se, että sana brändi tulee englanninkielisestä verbistä brand, poltinmerkitä. Poltinmerkinnällä on osoitettu omistajaa. Se tehtiin aina omistajan tai valtiaan ehdoilla. Onko kaste poltinmerkki? Tätä mietin, kun luen, miten jotkut nuoret Suomessakin ovat halunneet pestä kasteensa pois, varmaan osaksi osoittaakseen mieltään omia vanhempiaankin kohtaan. Onko kristinusko brändi? Vai onko se taas Jotakin Aivan Muuta? Sitäpä on hyvä miettiä juuri tässä pitkäperjantain ja pääsiäisen välissä.
 
Kastetodistus
Plus%20393%20Kastetodistus%20sana%20thai