Minua naurattaa.
Entä sinua?
 
Olin taas tulkkina.  Koulutuspäivän aiheena oli ”Hyvinvointi perheessä – tuloksellisuus työssä”. Anita Novitsky (Monikultttuurisuuden asiantuntija / Väestöliitto Kotipuu) puhui kulttuurienvälisestä viestinnästä, suomalaisten identiteetistä ja monikulttuurisista parisuhteista.

Huumorin käyttö on kansainvälistä. Monet sen lajit esiintyvät lähes kaikkialla. Parhaimmillaan se on yhdistävä tekijä. Ongelmana on kuitenkin se, että huumorin kieli vaihtelee eri kulttuureissa.  Samat asiat eivät kerta kaikkiaan naurata. Kaikki ihmiset eivät ymmärrä toistensa huumoria edes silloin, kun muuten ymmärtävät toistensa kieltä.  Jos oppii paikallisen huumorin kielen, huomaa, miten paljon sitä käytetään joka puolella. Sen avulla saadaan sanotuksi ajatuksia, joita ei ehkä muuten olisi suotavaa ilmaista. Huumorilla voi myös piilovaikuttaa.

Anita Novitsky kertoi myös omista kokemuksistaan huumorin maailmassa. Hän sanoi joskus tulkkina ollessaan väistäneensä vitsin sisällön kertomisen huomattuaan kääntämisen mahdottomuuden. Silloin hän oli tulkannut vain sen, että parhaillaan oli menossa vitsi. Vitsin kertomisen loputtua hän oli sanonut tulkattaville: ”Vitsi on lopussa. Nyt naurakaa.” (Tälle vitsille muuten eilen me kaikki nauroimme, ehkä kokemuksesta.)

Päivän lopuksi kerrottiin kansainvälinen vitsi. Käänsin sen kyllä thaiksi, mutta arvasin, ettei sisältö mennyt perille. Vieressäni ollut thaimaalainen hymyili minulle sen jälkeen ja sanoi: ”Nyt sinun olisi pitänyt sanoa myös: ” Naurakaa." Sitä me yhdessä sitten nauroimmekin.

Se vain on niin, että joskus on naurettava, kun on naurun paikka, vaikka jutusta ei olisi ymmärtänyt yhtään  mitään:
Plus%20633%20LITE%20retki%20Det%20Udomii
 Koillis-Thaimaa, Luterilaisen koulutuskeskuksen opiskelijoiden maaseuturetki.