Klara kyrkan
Glada människor?
 
Osallistuimme jumalanpalvelukseen Tukholman vanhassa kaupungissa Pyhän Klaran kirkossa. Tuon kirkon toiminta on herättänyt paljon kiinnostusta, ei vähiten siksi, että se on yksi Ruotsin evankelisluterilaisen kirkon vilkkaimpia ja monipuolisimpia toimintayksiköitä. Kasvun avaimina ovat olleet diakonia ja rukous. Kirkko on ollut ja on edelleen avoin myös kaikkein vaikeimmissa asemissa oleville ihmisille, kaikille apua tarvitseville.

Sunnuntain ylistysmessu, lovsångsmässa, täydessä isossa kirkossa oli oikeastaan valloittava yhdistelmä vanhaa ja uutta. Se oli mielenkiintoista kokea tavallisena kirkkovieraana, ilman virallista roolia. Musiikki vaihtui Ruotsin kirkon virsistä ja liturgisesta rukouslaulusta vapaamuotoisiin ylistyslauluihin. Pappien perinteiset jumalanpalvelusasut ja mahtava urkujen soitto vaihtui välillä keskustelusaarnaan kirkon edessä ja piano- ja kitarasäestyksellä esitettyihin lauluihin. Kolehti vietiin edessä olevaan koriin. Ehtoollista jaettiin useassa paikassa yhtä aikaa. Yllätykset seurasivat toisiaan tutun kaavankin sisällä. Tuli vähän thaimaalaisen tuttu olo…

Olen ollut ja varmaan vieläkin olen vähän vastaan kaikenlaista elitismiä seurakuntaelämässä. Henkilöseurakunta-ajatus ei ole siksi oikein minua miellyttänyt. Samanmielisten seura tuntuu ajatuksena vähän falskilta. Olen miettinyt, että erikoistunut seurakuntaväki myös erilaistuu omanlaisekseen liian helposti. Kuka silloin hoitaisi rupusakin? Meidät kukkahattumummelit ja muut… Tiedän kansainvälisestä kokemuksesta myös sen, että uudet kirkot helposti syntyvät erimielisyydestä, jota ei edes yritetä selvittää. Ei kovin kristillinen ajatus sekään.

Kesken saarnaa penkkimme päähän saapui seisoskelemaan likaisissa kuraisissa vaatteissa ollut mies, joka vain tuijotteli kirkkokansaa. Sivupenkillä istui pyhävaatteissaan maahanmuuttajaisä poikansa kanssa. Kun hän näki tuon likaisen miehen, hän hymyili tälle ystävällisesti ja pyysi istumaan viereensä penkille. Se oli minulle eilisen paras saarna.  

Thaimaalaisessa pääsiäisnäytelmässä Jeesus vielä viimeisenä iltana opettaa opetuslapsiaan. Juudas on jo vähän sivussa.
Plus%20630%20N%C3%A4ytelm%C3%A4%20Jeesus