Yksi helmi kerrallaan

Mietin, mikä blogikirjoitukseni voisi olla helmi.  Jokainen kirjoitus on ollut minulle merkittävä sen kirjoittamisen aikana. Joidenkin merkitys on entisestäänkin kasvanut kommenttien johdosta. Jotkut jännitystilat ovat lauenneet jälkeenpäin. Toisissa aika on hoitanut asian. Joissain teksteissä kipeät muistot vieläkin raaputtavat vanhoja arpia vereslihalle.  

Tähän blogiin on eniten tultu sanalla NESTELISTA. Sen sanan suosio alkoi jo heti postauksen jälkeen ja jatkuu edelleen säännöllisesti:  + 142 Nestelista ja muut itsestäänselvyydet. Ote tuosta kirjoituksesta:

” Nestelista on lappunen, josta ilmeisesti jossain on annettu selvät säännöt. Siis joku jossain tietää, kenen tehtävä on kirjoittaa tietoja tuohon lappuseen. Joku siis myös tietää, miten tuota listaa on täytettävä ja mitä tietoja listaan laitetaan. Listassa on monta saraketta ja oletusarvoisesti sitä voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa. Oletetusti tuo lista näyttää, onko nestettä mennyt potilaalle sisään ja potilaalta ulos oikeassa suhteessa.

Kaikki varmaan olisi potilaalle ja vieressä istujallekin selvää, jos joku kerran selittäisi nestelistaan liittyvän mysteerin kokonaisvaltaisesti. Niihin ohjeisiin voisi sitten pitäytyä ja niihin vedota, jos joku toinen haluaisikin ohjeistaa toisin. Seuraavia ohjeita ja käytäntöjä olen jo muutaman päivän aikana vierestä seurannut tilanteessa, jossa lääkäri on potilaalle kertonut päivittäin tarvittavan nesteen määrän:

- Nestelista on/ei ole pöydällä koko päivänä.
- Nestelista tuodaan pöydälle aamulla.
- Nestelista tuodaan pöydälle iltapäivällä. Kysytään/ei kysytä, mitä potilas on juonut aikaisemmin.
- Ruuan ja juoman tuoja kirjoittaa/ei kirjoita listaan, mitä on tuonut pöydälle, riippuen tietysti myös siitä, onko listaa vai eikö ole.
- Ruuan ja juoman pois viejä  kirjoittaa/ei kirjoita listaan, mitä potilas on juonut/syönyt, riippuen tietysti taas myös siitä, onko listaa vai ei.
- Potilaan pyydetään ja oletetaan/ei pyydetä eikä oleteta kirjoittavan listaan itse, mitä hän on milloinkin juonut.
- Potilaan pöydälle aamulla tuodun vesikannun vesi kuuluu/ei kuulu potilaan listattavaksi laseittain.
- Potilaan oletetaan tietävän/ei oleteta tietävän, kuinka paljon nestettä hän tarvitsee päivän aikana.
- Potilaan oletetaan/ei oleteta seuraavan itse pitkin päivää, saako hän lääkärin määräämän määrän nestettä päivittäin ajoissa, jotta tiedetään, milloin pitää antaa lisänesteytystä.”

Tämän tekstin kirjoittaminen helpotti tilanteessa, jossa läheinen oli toipumassa sairaalassa. Opin silloin paljon myös hoitohenkilökunnan paineista. 

Helminauhojen valmistus liittyi  myös thaimaalaisen pääsiäisnäytelmän valmisteluihin. Näytelmässä lainopettajat  ja fariseukset esiintyivät pitkät ketjut kaulassaan.
Plus%20623%20DM%20nuoret%20p%C3%A4%C3%A4