Näet etkä ymmärrä
Kuulet etkä tajua
Tunnet sekä oivallat:
Kuuma on
 
Hongkongissa työskennellyt työtoverimme Hannu Palmu, Miehen kurssitoveri opiskeluajoilta, poikkesi jostain syystä Bangkokiin vappuna 1980. Se oli ensimmäinen vappumme Thaimaassa ja olimme vielä kielikoulussa sen vuoden loppuun asti.

”1.5.1980. Lämpötila min 28,5, max 37,0. H tuli aamulla. Menimme koko porukka vastaan. Ajoin eka kerran lentokentälle. Kierrettiin Bangkapin kautta. Näytettiin mahdollisia kirkon paikkoja. H:n mielestä yksikin ”putki” oli jo riittävän paljon tilaa. H sanoi, että täällä oli monin verroin kuumempaa kuin Hongkongissa. Säälitteli miltei meitä. Teki hyvää kuulla. Sanoi myös Soi Amonin tiloja suuriksi. Hän kannatti nuorisokeskustyyppisiä toimintoja. Voimille tuntuu tämä työ ottavan.”

Vieraamme oli hetken lepäämässä makuuhuoneessamme odotellessaan matkansa jatkumista. Hän tuli vähän ajan kuluttua olohuoneeseen ja pyysi, että ilmastointilaite voitaisiin laittaa päälle. Nauroimme ja sanoimme, että kyllä se laite oli puhaltamassa, maksimissaan. Päiväsaikaan siinä asunnossa ei vain millään laitteella saatu lämpötilaa laskemaan alle 30 asteen. 

Päiväkirja ei kerro, että kävimme vieraan kanssa katsomassa myös työnväen vappujuhlaa. Niinä vuosina, sen ajan poliittisen tilanteen takia, oli todella vaikea saada tietoa tapahtumista. Juhlan sisällöstä en tiedä, mutta tuntui ihmeelliseltä, että lavan yläpuolella oleva teksti kuitenkin kertoi työväen yhteistyöstä, jolla unelmista tulisi totta. 

Th%20Vappu%201980%20Sanaam%20Luangpieni-
Thaimaa. Bangkok. 1980. Sanaam Luang. Vappujuhla