Oikea ja väärä
Totuus ja valhe
Hyvyys ja pahuus 
 
Olen keskustellut blogeissa hyvyydestä ja pahuudesta ja oppinut taas itsekin jotain omista ajatuksistani. Kaikki ei todella johdu olosuhteista. Usein on mahdollista itse valita suuntansa. 
Purin ajatukseni taas kerran Kotimaan blogissa: 

"Hyvyys ja pahuus ovat usein määrittelykysymyksiä. Harvoin tiedämme, mihin kaikkeen toimintamme vaikuttaa ja johtaa. Kauniidenkin tekojen takaa voi paljastua ruma taustakuva. 
Länsimaiseen ihmisyyteen näyttää kuuluvan loukkaamisen ja pilkan halu. Sen toteuttaminen on eettinen arvovalinta.  Jos sotaa ei muuten saada aikaan, sitä lietsotaan. 
Minun on helppo liittää tuo halu perisyntiin, ihmisen potentiaaliseen pahuuteen, mutta miten sen muut selittävät, en tiedä. Pikkupiruilu ja pilkkaaminen ruokkivat jotain meissä syvällä sisällä. Pilkan kohteeksi joutuvan sisällä taas jotain tuhoutuu. Kai se sitten on sen arvoista, vapauden nimissä. On tasa-arvoista tappaa tasapuolisesti. Usein se tasapuolisuus ei onnistu, vaan heikoin osapuoli jää tappiolle. Luonnon valintako? 
Potentiaalisen pahuuden toteuttaminen toimivana pahuutena on jokaisen käytännön valinta. Teemme mielestäni tarkoittamatta jo sen verran tuhoa ympärillämme, että en ymmärrä, miksi sitä pitäisi tehdä myös tarkoituksella.  

”Ihmisten tuomiot tulevat ja menevät.
Tahdon suuremman tuomion,
vaikka se murskatkoon.
Tahdon Jumalan tuomion,
sen tuomion,
joka ottaa kaiken lukuun.”
(Erkki Leminen)  "
 
 PLus%20780%20LITE%20pihaty%C3%B6t.jpg
Thaimaa. Bangkok. Koulutuskeskuksen piha. Talkoot.