Sitä
Tätä
Tuota
Maassa maan ruualla. Se on paras tapa tutustua maan
tapoihin. Mitä ne syövät? Miten ne syövät? Missä ne syövät? Milloin ne
syövät?
Matkatoimisto mainostaa Larnakaa Kyproksen
todennäköisesti parhaiten varjelluksi salaisuudeksi. Ruuan suhteen
siellä ei ainakaan ollut valittamista. Vanhaan
koettuun tapaan etsimme sopivia ravintoloita lähinnä väkimäärän
perusteella. Paikallisväestöä piti odottaa myöhempään iltaan. Se kyllä
kannatti. Näyttää olevan totta joka paikassa, että kyllä kansa tietää. Pari kertaa söimme kyproslaisen Meze-aterian. Paljon pieniä erilaisia annoksia. Sitä, tätä ja tuota.
Eräänä iltana
ruokaa odottaessamme mietimme, mitä voisi olla suomalaisessa
meri/järvi/jokiruokamezessä. Oli vaikea päättää, mitä mistäkin kalasta
tekisimme. Mies halusi mukaan ehdottomasti myös nahkiaisen. Siikaa
voisi graavata, neulamuikkua paistaa, silakkaa halstrata, kampelaa
savustaa, lohta loimuttaa, madetta muhentaa. Hauesta voisi tehdä
kalapullia, ahvenesta voisi keittää sopan. Lahna valmistuisi uunissa
sopivasti. Mäti voitaisiin tarjota tummalla ruisleivällä, sillikaviaari
vaalealla. Rapu tilleineen olisi myös hyvää ajankulua. Salaateiksi
tarvittaisiin ainakin sienisalaatti ja rosolli.
Meillähän on jo oma mezemme. Vanha perinteinen pitopöytämme vastaa kyllä reippaasti kansainvälisiin haasteisiin.
1970. Kypros. Kakopetria. Papinkeikalla aterialla viiniköynnöksen alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti