Kuka pilkkaa parhaiten?

Vanhat kuvat kuvaavat vanhaa aikaa. Siksi ne ovat niin vanhanaikaisia. Vanhoissa kuvissa esiintyvät ihmiset näyttävät vanhanaikaisilta, vaikka he saattoivat olla kuvaa otettaessa varsin uudenaikaisiakin. 

On vaarana luulla, että nuo samat ihmiset ovat vieläkin vanhanaikaisia. Pahinta on, jos he ovat konservatiiveja, juuttuneita johonkin muuttumattomaan menneeseen. Kasaria voidaan yrittää matkia, mutta kunnon kasariksi ei enää voida muuttua. Oikea kasari on harvoin enää kasari. Hän on muuttunut. Aikahypyt voivat on hitaita tai nopeita, eteenpäin katsottaessa hitaita, taaksepäin nopeita.

Täytyneekö mainita, että nykyinen nimittelypolitiikka on mielestäni vieläkin kurjempaa kuin nimityspolitiikka. Nimittelijät ovat harvoin suvaitsevaisia, vaikka itseään sellaisiksi nimittävätkin. Sekin nimittely voi olla nimittäin virheellinen ja aikasidonnainen. Historia jotain ratkaisee, tulevaisuudessakin.

Plus%20785%20Kukkaistytt%C3%B6.jpg
Tikkakoski viisikymmenluvulla. Kuvan muotikuvassa esiintyy nykyinen vanha, vanhanaikainen ja konservatiivi, kuvattaessa vielä moderni, uudenaikainen mannekiini.