Sammakkoko söi? 

Äsken havahduin puiston puiden outoon väriin. Vaaleansininen kirkas taivas ja lumiset puut näkyivät oudossa valaistuksessa.  Kuu vaelsi taas kerran meidän ja auringon väliin. Hauskempaa on ajatella, että sammakko sai haukatuksi makupalan auringon syrjästä. Niin vieläkin jossain ajatellaan.

Katalyytti Kolmonen. Aloitin oman blogini viisi kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä. En tiennyt silloin ketään muuta, joka olisi laskeutunut tai laskeutumassa eläkkeelle bloginsa kanssa. Myöhemmin tutuessani Ellinooraan kuulin, että hänellä oli ollut myös tällainen projekti.

 Kolmas huone. Ellinooran blogin kautta olen oppinut paljon siitä eläkkeellä olon moninaisuudesta, jota itsekin nyt elän. Ei jymähdetä.  Kommenttejani hänelle: 

Sisäisen toimittajuuden etsintää  ”Olen joutunut sekä haastattelemaan että olemaan haastateltavana. Kummassakaan en ole ollut mitenkään erinomainen. Silti hyvä haastattelija on saanut minustakin ulos vaikka mitä. Osaksi se on varmaan synnynnäistä, mutta kyllä siihenkin tarvitaan ammattitaitoa ja usein kokemusta. Tuo kurssi tuntuu todella hyvältä mahdollisuudelta. Tällä puolella lähtölaskentaa täytyy pitää silmät auki. Ei tiedä, mihin sitä vielä innostuukin. Joskus.”

Tahtoo pois elämästään.  "Olen äskettäin löytänyt Liedon kirkkoherran Esko Laineen blogista tärkeän määritelmän: “Empatia suomennetaankin sanalla eläytymiskyky. Toinen käy toisen kärsimyksessä ja palaa sieltä itseensä, omaan elämäänsä.”   Minulle tärkeää on se, että joku oikeasti käy toisen tunteissa, tajuten edes jotain siitä, mitä toinen kokee. Yhtä tärkeää on päästä pois sieltä toisen tunteista. Sekin antaa selviytymisen mallia. Hyvässä ystävyydessä on jotain tästä. Siinä käydään parhaimmillaan vuoron perään toisen sisällä ja osataan tulla pois. Suomessa on nykyään paljon hyviä mielenterveyden ammattilaisia. Toivottavasti he saavat käyttöönsä niitä resursseja, joita tarvitaan. Säästöt väärässä paikassa ovat kalliita. Pelkään sanaa tulosvastuu näissä asioissa, jos se saa aikaan sen, ettei nähdä kokonaiskuvaa. Hyvään hoitoputkeen pääseminen pitäisi olla ihmisoikeus. "

"Vasta englantilaisista lääkärisarjoista opin sellaista, jonka minun olisi pitänyt oppia paljon aikaisemmin. Siellä kysytään vähän väliä: “Haluatko puhua siitä?” Olen selvästi liian helposti lähtenyt liikkeelle silloinkin, kun toinen ei olisi halunnut. Keskustelu on kyllä ollut hyvää, mutta luulen, että jälkeenpäin on toinen voinut harmitella liikaa avoimuuttaan ja ehkä pettynyt vieläkin enemmän. Hiljaa oleminen on usein myös toisen kunnioittamista. " 

Ellinooralle kommentoin kerran myös Eeva Kilven runolla: "Jo puolivälissä tiskiä kaipaa suudelmia vanhakin vaimo"

1980. Bangkok. Auringonpimennys
Plus%20825%20Jakke%20ja%20auringonpimenn