Maasta olet sinä tullut
Mihin maahan olet  sinä menevä?
Kelpaatko minnekään?
 
Googlevoten mukaan ei ole olemassa maastamuuttajakysymystä. Maahanmuuttajakysymys on. Saman lähteen mukaan maahanmuuttaja löytyy 208 000 kertaa, maastamuuttaja vain 14 700 kertaa,.
Historiasta muistan karttojen erivärisiä nuolia, joiden mukana ihmiset kuulemma siirtyivät paikasta toiseen, maasta toiseen, maanosasta toiseen. Kansainvaelluksista muistan outojen kansojen nimiä. Jostain nousee mieleen Hannibal ad portas.  Tuleeko vieras porteille aina valtausaikeissa?

”Suomi. Isänmaa. Maa, johon voi palata maailmalta.”

Kaikki eivät koskaan palaa omaan maahansa. Eivät ennenkään palanneet. Maailma olisi ihan erinäköinen, jos olisivat sen tehneet.

Miehen isoisän sisarukset muuttivat aikoinaan Amerikkaan. Niin teki myös osa minun isoisäni sisarista. Netin ihmemaailman kautta löysin arkistoista kerran jopa heidän laivansa nimen ja heidän  hyttinsäkin. Siellä kaukana he elivät ja kuolivat, silloiset maastamuuttajat. Amerikka tuli vallatuksi.

Katalyytti seitsemänkymmentäneljä. Hiski-projekti. Historiakirjojen hakuohjelma Tietoja Suomen seurakunnista. Sieltä nuo Amerikkaan menneetkin löytyivät.
Työhuoneen seinällä on vanha kuva Merikarvian Lauttijärven Mäkelän talosta, siitä, josta  aikoinaan lähdettiin Amerikkaan. Tuota taloa ei enää ole eikä niitä muuttaneitakaan. Me vielä olemme.

Plus%20895%20Vanha%20M%C3%A4kel%C3%A4.jp