Joukkovoimalla
Viisauskin tiivistyy
Nettiosaamisen, luovuuden ja seikkailuhalun liitto
kesämökin rannasta löydettyjen järvisimpukoiden, maustekaapin aarteiden
ja pakastekaapin löytöjen kanssa tuotti taas kerran tulosta. Meillä
syötiin suomalaista järvisimpukkaa thaimaalaiseen tapaan.
Joku oli tehnyt sitä jo ennenkin
Suomessa. Kyllä siis sitten meilläkin. Periaatteessa ohjeemme oli miltei samanlainen kuin netistä löytynyt versio Hoi Malaeng Phu Op Mo Din. Kuopuksen versio:
15 liotettua järvisimpukkaa , muutama siivu tuoretta ja vähän kaapista löytynyttä hienonnettua galangal-juurta, pari vartta sitruunaruohoa murskattuna, muutama kaffir limen lehti, nippu thai
basilikan lehtiä, pari punaista chiliä (meillä kolmosen vluokkaa), pari
ruokalusikallista pilkottua isosipulia (tai salottisipulia), 1 rkl
thaimaalaista kalakastiketta ja muutama desi kanalientä . Puhdistetut
simpukat lisättiin kiehuvaan maustettuun liemeen ja niitä keitettiin 10
minuuttia, jolloin simpukat olivat avautuneet. (Kiinni jääneet simpukat
on muistettava poistaa ennen syömistä)
Kastike, jota voi käyttää muussakin thairuuassa: Muutama kuivattu tai tuore punainen chili, muutama iso valkosipulinkynsi, 2 rkl limettimehua (meillä nyt yhden limetin menu), 3 rkl kalakastiketta ja puoli rkl sokeria (meillä nyt palmusokeria) murskataan morttelissa. Sillä siisti.
Nälkä ei kyllä näillä simpukoilla lähtenyt… Ohessa
syötiin riisiä ja grillattu kanaa – samalla maustekastikkeella. Loput
thai basilikat laitettiin seuraavana päivänä katiskasta löytyneen lahnan
vatsaan, ennen sen uuniin panoa…
Katalyytti yhdeksänkymmentäneljä. Insinöörin keittokirja Kuopus löysi tämän hauskuuden. Siellä neuvotaan mm simpukoiden esikäsittelyä. Sen mukaan meilläkin toimittiin.
”Simpukoiden syöminen
vaatii etukäteisvalmisteluja, jotta ne puhdistuvat. Simpukat pannaan
ämpäriin puhtaaseen veteen pariksi vuorokaudeksi, jotta niiden suolisto
on tyhjenee. Ämpärin vesi on vaihdettava kahdesti päivässä, jotta mudan
maku saadaan simpukoista pois, eikä vesi pääse liian lämpimäksi. Liian
lämpimässä vedessä happi käy vähiin, ja simpukat voivat tukehtua. Poista
kaikki simpukat, jotka rupeavat kellumaan, sillä ne ovat pilaantuneet.”
2000. Turku. Jossain perheessä thairuokaa pidettiin niin arvokkaana, että sitä tarjottiin karonkassakin…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti