Sen voi kertoa thaimaalaisinkin tavaroin

Keskustelusaarnat ovat olleet aina mukavia. Muutama vuosi sitten Porin Teljän seurakunnan alueen koulujen joulukirkoissa saarna muodostui minun ja seurakunnan nuorisotyönohjaajan Maija Salmijärven keskustelusta. Mukaan oli liitetty myös thaimaalaisia vaatteita, tavaroita, joulukoristeita ja soittimia. Niitä myös käytettiin saarnan eri vaiheissa elävöittämään saarnaa. 

Thaimaassa esiintyjiä ei tarvinnut maanitella. Vapaaehtoisia löytyi aina.  Joulu saapui Thaimaassa larppaamallakin. Näin siitä kerroin joskus aikaisemmin:

”Thaimaassa perinteisissä joulunäytelmissäkin oli usein paikallisia piirteitä. Kun enkeli tuli Marian luo kertomaan, että hänestä oli tulossa Jeesuksen äiti, Maria oli pukeutunut thaimaalaisen naisen arkiasuun, puseroon ja pitkään kietaisuhameeseen, sarongiin. Enkelin tullessa Maria lakaisi lattiaa thaimaalaisella käsin punotulla lattiaharjalla. Thaimaalaiseen tapaan jouluenkeli ei saapunut hiljaa liihotellen vaan ison äänen kera.

Joosefkin käytti thaimaalaisen maalaismiehen asua, sinistä työpaitaa ja isoja yhden koon housuja. Housut oli solmittu vyötärölle, jotta ne pysyivät päällä. Joosefilla oli mukanaan ruudullinen monikäyttöinen kangas. (Tällaista kangasta pidetään usein kaulassa, jolloin siihen voi työn touhussa pyyhkiä hikeä. Joskus kangas toimii vyönä, joskus taas turbaanina. Pölyisissä töissä kangas vedetään hengityssuojaksi suun eteen. Painavia taakkoja kannettaessa kangas laskostetaan taakan alle, ettei iho mene rikki. Samaa kangasta käytetään myös kylpyvaatteena.)

Kun Joosef tuli illalla töistä ja meni nukkumaan, hän otti tuon ruudullisen kankaan kaulastaan ja huitaisi sillä makuupaikaltaan kaikki pölyt ja ötökät pois. Vielä ihan unen rajoilla ollessaan hän piti kangasta kädessään ja huiteli pois häiritseviä hyttysiä ja muita pörriäisiä.  Ja sitten taas enkeli tuli ison äänen kera kertomaan Joosefille Jeesuksen syntymisestä.

Joulunäytelmän kaikki esiintyjät esiintyivät siis kansanasuissa ja olivat melkein kaikki thaimaalaisia. Herodeksella oli yllään perinteinen virkamiehen asu. Poikkeuksen tekivät vain kaukaa tulleet tietäjät. He olivat ulkomaalaisia lähetystyöntekijöitä, outoja muukalaisia. Mies sai kunnian olla yksi tietäjistä, yksi rooli hänen monien muiden rooliensa joukossa. ”

Thaimaalaisen joulukalenterin kolmas kuva kertoo Joosefista ja enkelistä: