Isot edellä.
Pienet suomalaiset perässä.
 
Sitä luulee olevansa maailman huipulla ja kehityksen kärjessä. Harhaluulo. Kuulin jo aikaisemmin, että uusien viestimien uusimmat versiot laukaistaan esiin monessa muussa maassa ennen kuin ne ilmestyvät Suomeen. Keskimääräisesti olemme kai kuitenkin keskimääräistä kehittyneempiä, vähän niin kuin kylmyystila armeijan teltassa. Pää paleltuu pakkasessa ja varpaat palavat kamiinassa….

Matkalla Chiang Raista Bangkokiin seurasin samassa koneessa olevaa thaimaalaista nuorisoa. Sitä vempainten määrää! Kun kone oli laskeutunut Bangkokin kentälle, vieressä istuva pikkumies otti kuvia ympäristöstä isolla iPadillaan. Komeankokoinen kuva tulikin.  Ystävä kertoi, että myös joulukuussa Bangkokin Messias- oratorion esityksissä iPadit olivat räpsähdelleet…  

Messias-oratorion  Halleluja esitettiin joulun alla myös Thaimaan pienen luterilaisen kirkon pääkirkossa.. Siellä esiintynyt orkesteri on osa lasten ilmaista musiikinopetusta Klong Toyen slummissa. Tuota musiikkikoulua johtaa norjalainen lähetystyöntekijä  Solveig Meling Johannessen.  Pääsin tutustumaan  nyt myös hänen musiikinopetukseensa Thaimaan luterilaisessa seminaarissa. Hänellä on slummissa niin paljon musiikinopetusta, että hän ehtii avustamaan seminaarin musiikinopetuksessa vain yhden päivän viikossa. Katsokaa, kuunnelkaa  ja ihmetelkää!

Pianonsoitonopetusta  Thaimaassa parikymmentä vuotta sitten: