Hypoteesi Tutkimus Tulos
Mistä portista ulos?

Hypoteesi voidaan todistaa oikeaksi tai vääräksi erilaisista lähteistä erilaisin metodein.

Tutkimustuloksen pitäisi olla puolueeton yhteenveto löydetyistä faktoista. Pitäisi.

Helsingissä Maailmalla Kylässä käydessämme pystyimme melkein vastustamaan kirjapöytää , melkein. Toinen käteen tarttunut ja kiinni jäänyt teos oli Olli Löytyn kirja: Ambomaamme, Suomalaisen lähetyskirjallisuuden me ja muut, Vastapaino, Tampere 2006. Hyvä löytö Löytystä.

Olli Löytty pohti mm Suomen Lähetyssanomissa edelleenkin julkaistavan Esra Elovainion maailmankuvaa. Hän itse piti Esra Elovainiota ”osoituksena sarjakuvan kyvystä mennä stereotypioiden tuolle puolelle.” Hänen tulkintansa mukaan ”naiivi ja rodullisille eroille värisokea Esra on mitä edistyksellisin agentti sitä vallitsevaa representaatiojärjestelmää vastaan, jossa etnisiä eroja koskevat merkitykset redusoituvat stereotypioiksi”. Hän kritisoi mm Raisa Simolan näkökulmaa, jossa tämä ”rinnastaa Esran piirtäjä-käsikirjoittaja Martti Pentin arkkikolonialisti Rudyard Kiplingiin".

Meille monille ulkomailla työskennelleelle Esra Elovainio on kuvannut myös meitä nykyajan lähetystyöntekijöitä, jotka olemme usein olleet ihan metsässä omissa yrityksissämme ylittää kulttuurirajoja. Esra on opettanut meitä nauramaan itsellemme.

Siitä ennakkoluuloisuudesta. Näinäkin päivinä koen, että liian moni edelleen lukee tiettyjä kirjoituksia omien ennakko-oletustensa kautta.  Väitetään, että tiedetään, mitä toinen on tarkoittanut. Se lipsahtaa meiltä kaikilta ehkä huomaamattakin.  Joskus voisi olla syytä muistaa sanoa, että olettaa ymmärtävänsä, mitä toinen on tarkoittanut, kuin sanoa, että ymmärtää, mitä toinen on itse asiassa halunnut sanoa.

Esrasta ja Martti Pentistä olen kertonut blogissa ennenkin. Hän on ollut yksi katalyyteistäni, numero 68.

119 Naurun paikka ja  +889 Tätiyskin on kova sana
Esra%20Elovainio%20kansi2%20Piskuinen%20