Löytyykö vastaus?
Entä kysymys?
 
On helpompi vastata, kun ei tarvitse arvata kysymystä.  Sanojen maailmassa väärinymmärrysten valta on suuri. Ennakkokäsityksemme ratkaisevat häkellyttävän paljon. Sen toteaa, jos todella haluaa ylittää rajoja. Sen tajuaa myös lukiessaan erilaisia nettikeskusteluja.  Niissä sentään erimieliset edes joskus kurkistelevat pois omalta mukavuusalueeltaan.  Silti ei ole ihme, jos keskusteluissa nurkkaan ajettu väsyy ja lähtee pois, omanmielistensä luo. Eikö koskaan opita…

Aina silloin tällöin koulutuksissa käytin metodia: ”Mitä sinä vastaisit?” Kerroin kysymyksistä, joita olin kohdannut ja annoin kuulijoiden miettiä omia vastauksiaan.

”Buddhalaisuutta voidaan katsoa monesta eri näkökulmasta.  Jos haluamme kysyä ihmisiltä, mitä buddhalaisuus on, vastaukset vaihtelevat. Myös meille kohdistettavat kysymykset ovat erilaisia.”

”Mitä meille kertoisi maalaiskylässä asuva henkimeedio, henkitohtori, joka työkseen hoitaa yhteyksiä henkiin, usein ihmisten avuksi. Häneltä löytyisi maagisia esineitä ja sopivia loitsuja. Kaikkia salaisuuksiaan hän ei kertoisi, mutta hänen henkilökohtainen valtansa olisi suuri ihmisten mielessä. Hän ei todennäköisesti päästäisi meitä mukaan rituaaleihinsa, koska hän pelkäisi henkien häiriintyvän kristittyjen läsnäolosta.  Jotain hän ehkä kertoisi meille kokemuksistaan ja kysyisi meiltä, olemmeko itse kohdanneet pahoja henkiä ja mitä me teemme lepyttääksemme niitä. MITÄ VASTAISIT? ”

 ”Entä se nuori yliopistossa opiskeleva mies, joka rukoilee neljäkasvoisen nelikätisen intialaisen jumalan patsaan edessä monien muiden kanssa. Hän käy kauppaa kuuluisan henkientalon mahtavan hengen kanssa, pyytää ehkä viisautta tenttiin tai hyvää tyttöystävää ja lupaa lahjaksi rukouksen toteutumisen jälkeen kukkakoristeita, puisia norsuja, thaimaalaisten nuorten naisten tanssia tai musiikkia.  Hän saattaisi kysyä, MISTÄ ME HAEMME APUA OMISSA ONGELMISSAMME.”

Plus%20656%20Erawan.jpg
 Thaimaa. Bangkok. Vanha Erawan Shrine