Hyppäys
Polskahdus
 
Kotimaa-lehden teemabloggauspäivä herätysliikkeistä houkutteli ajattelemaan ja sitten kirjoittamaan. Näin sinne  kirjoitin. Vähän mietin, uppoanko umpisukkulaan.

Kaanaan kielen murteista

Olen surutta lainannut ajatusta siitä, että herätysliikkeemme (ja maailman lukemattomat kristilliset liikkeet) ovat saman sanoman ja saman Herran johdatuksen alla. En osaa sanoa, kuinka paljon Isoa Pomoa eri liikkeissä todella kuullaan ja seurataan, mutta todennäköisesti kuitenkin enemmän kuin itse ymmärrän.

Lukuisat vuodet ei-kristillisessä ympäristössä ovat opettaneet etsimään yhteyttä kristittyjen kesken enemmän kuin eripuraa. Omaa ryhmäänsä voi tietysti kehua retostaa niin paljon kuin sielu ja järki sietävät, mutta toisten julkinen arvostelu on menettänyt hohtonsa. Entä jos Jumala ymmärtääkin useampia Kaanaan kielen murteita kuin minä? Kun on riittävän useita kertoja vastannut kristinuskosta täysin tietämättömille kysymyksiin kristinuskon perusasioista, omakin ajattelu supistuu siihen, minkä kokee tärkeimmäksi. Se on vähän. Jeesus on Herra.

Olen varmaan vitoslainen. Luulisin. Citykörtti en ole, mutta vanhan väen nöyrä körttiys tuntuu tutulta. Omakin parannukseni taitaa olla vielä tekemättä. Evankelisilta opin jo kotona laulun Jeesuksesta, jolla ei ollut kotia täällä eikä tuolla. Jeesus syntyi tallissa, ristillä sai kuolla. 
Rukoilevaisuuden vaikutuksesta uskovaisten laiva on usein seilannut Jeesus perämiehenä. Monimuotoinen lestadiolaisuus on taas opettanut toivomaan pääsyä samalle voittovuorelle kaikkien kanssa laulamaan toukomettisten kanssa sulaneella sydämellä.

Nuorina hurjina, kaikkitietävinä, tarjosimme eri ryhmille laulettavaksi eri säkeistöjä: Autuaita oomme täällä kaikki. (iloinen duuri) Syntisiä oomme täällä kaikki. (hidas molli) Syntisiä ootte siellä kaikki. (raskas molli) Ystäviä oomme täällä kaikki. (kepeä duuri) Taisimme itse olla aika porsaita.

Plus%20716%20Uskontoministeri%C3%B6n%20n
1981 Thaimaa. Luterilaisen lähetyksen näyttelyosasto opetusministeriön uskonto-osaston järjestämässä uskontonäyttelyssä.