Vähemmistö
Enemmistön poikkeustapaus
 
Tämän aamun sanomalehden etusivulla Valtiokonttorin maksuliikepäällikkö Keijo Kettunen kertoo, miten valtio (valtioparka?) joutuu edelleen lähettämään paperilaskuja "mökinmummojen kaltaisille poikkeustapauksille".  Joskus aina mietin, millaisessa maailmassa päättäjät elävät. Kuuluvatko he kaikki tuohon suomalaiseen vähemmistöön, joka asuu pääkaupunkiseudulla ja laskee laskuoppinsa väärin luullen olevansa se suuri enemmistö? 

 "Thaimaassa Bangkokin laita-alueella asuu täti J. Hän on muuttanut aikanaan suurkaupunkiin maaseudulta paremman elämän toivossa. Nyt hän saa elantonsa tavaroista, joita muut heittävät pois. Häntä voidaan kutsua roskisdyykkariksi tai yksityisen kierrätyskeskuksen omistajaksi. Päivittäin hän kiertää slummikotinsa lähiseutua kärryllään ja kerää tavaroita, joita hän sitten myy edelleen. Hänellä on hyvä verkosto. Joskus hän pystyy myös ostamaan vanhoja tavaroita, koska hän tietää, missä niistä saa myydessä paremman hinnan. Hänen silmänsä ovat tarkkoja huomaamaan käyttökelpoista tavaraa, nauloja, kodinkoneita, astioita, vaatteita, kankaita, lautoja, vanhoja lehtiä, kirjoja ja puhelinluetteloita. Nämä tavarat hän lajittelee ja etsii niille ostajan. Hän on hyvin taitava ja osaa ammattinsa. Rahaakin hän saa elämiseensä riittävästi, kun vain jaksaa ahkerasti kiertää alueellaan.

Muutama vuosi sitten täti J tuli kirkolle. Hän ei tiennyt, mitä kirkko tarkoittaa. Pihalla näkyi ihmisiä ja hän taas kerran kysyi tarpeettomia tavaroita myydäkseen ne eteenpäin. Kirkon pihalla olleet ihmiset pyysivät hänet syömään kanssaan. Siinä hän sitten ihmetteli, missä hän oikein oli. Ihmiset kertoivat, että tämä oli kirkko, jossa puhuttiin Jumalasta ja Jeesuksesta. Oli sunnuntai ja oltiin tavan mukaan jumalanpalveluksen jälkeen syömässä yhteistä ateriaa. Täti alkoi kysellä lisää ja ihmiset vastailivat hänelle. Hän kertoi elämänsä ongelmista ja kysyi, voiko kirkon Jumala auttaa häntä niissäkin. Moni kertoi saaneensa avun myös arkielämänsä kiperiin kysymyksii

Täti J alkoi käydä kirkolla useammin. Lopulta hänkin halusi tulla kristityksi ja muutaman kuukauden kuluttua hänet kastettiin. Hän alkoi viettää sunnuntainsa kirkolla ja ihmetteli, miten rahat riittivät sittenkin, vaikka keskeytti työnsä yhdeksi päiväksi viikossa. Hän sanoi, että Jumala auttoi häntä hänen alkoholiongelmassaan, joten rahaa jäi jopa säästöön. Kun sunnuntaisin edelleenkin syötiin yhteinen ateria yhdessä jumalanpalveluksen jälkeen, täti J alkoi myös osallistua ruuan valmistukseen ostamalla ison papaijan ja valmistamalla siitä maukasta papaijasalaattia.
Täti J alkoi miettiä slumminaapureitaan uudella tavalla. Eräänä sunnuntaina hän toi kirkolle mukaansa naapurin, joka oli sokeutumassa. Täti J toivoi, että Jumala voisi parantaa tämän naapurin, ja pyysi, että tämän puolesta rukoillaan yhdessä. Naapuri alkoi myös käydä kirkossa. Hänen silmänsä eivät parantuneet, mutta hänelle alettiin yhdessä etsiä uutta tulevaisuutta. Häntä autettiin rekisteröitymään oikeissa virastoissa ja hänelle etsittiin uudelleenkoulutusta. Uusi ammatti löytyi yhdessä etsien. Toistakin naapuriaan, vanhaa mummoa täti Jupin alkoi tuoda mukanaan kirkolle. Tälle naapurille hän kertoi aina välillä ostavansa maitoa, koska tällä ei ollut aina rahaa ostaa terveellistä ruokaa. Kirkolla täti J sai myös apua. Hän oli kadottanut jo vuosia sitten henkilöllisyyspaperinsa ja nyt se asia hoidettiin yhdessä kuntoon.

Täti J kiertää edelleen alueellaan. Hänelle tarjoutui mahdollisuus rakentaa slummiinsa oma pieni talo. Sen rakentamiseen hän itse etsi lautoja ja muuta materiaalia. Seurakunnasta hän sai rakentamiseen talkooapua, muutaman laudan ja talon neljä nurkkapylvästä. Kattopellit hän osti itse. Kun hän talon valmistuttua kutsui kirkolta vieraita, hän halusi yhdessä kaikkien ystävien kanssa kiittää Jumalaa kaikesta hyvästä, mitä hän oli kokenut. Silloin syötiin yhdessä tädin ostama iso vesimeloni.”

Kävin hakemassa Lähetysseuran Toyota LiteAcella nuo laudat ja nurkkapylväät yhdessä tädin kanssa.Laudat ulottuivat auton etuikkunasta takaovien kautta ulos asti. Kun talo oli valmis, vein sinne kirkon varaston rämät tuolit odottamaan vieraita. Silloin otin tädistä tämän kuvan.


Plus%20588%20T%C3%A4ti%20Yupin%20yksin.j