Voitettu haaste
Ratkaistu ongelma
 
En muista, missä vaiheessa ongelmista alettiin puhua haasteina. Haaste kai haastaa yrittämään, ongelma luovuttamaan. Liekö tuo aivopesua, vaikutustoimintaa vai psykologiaa?

Thaimaassa opimme ratkaisemaan ongelmia. Se oli pakko, sillä aika ei hoitanut kaikkea. Kultaista keskitietäkin oli joskus pakko oppia kulkemaan. Mikäs siinä.

Lastenopetukseen tarkoitettu kuvasarja oli miltei valmis. Tarina oli jo käännetty thaiksi ja muokattu Thaimaahan sopivaksi. Viidestäkymmenestä kuvasta neljäkymmentäyhdeksän oli jo valmista. Viimeinen kuva puuttui. Tarinaan tarvittiin kuva papista. Ongelmaksi (vai haasteeksi) muodostui se, että syntyvään luterilaiseen kirkkoon ei vielä ollut vihitty yhtään thaimaalaista pappia eikä papin paikallista asua ollut vielä päätetty. Millainen tulisi olemaan thaimaalaisen luterilaisen papin asu? Vaatimaton, paikalliseen säähän sopiva paita vai juhlavampi ja perinteisempi alba, joka tulisi olemaan varmasti kuuma asu?

Päätös haluttiin siirtää tulevalle kirkolle. Ei ollut ulkomaalaisten asia tehdä kirkolle kuuluvia ratkaisuja. Sovittiin, että kuvasarjaan piirretään papille kaksi asua. Ne siis piirrettiin.
Plus%20607%20Kaksi%20pappia.jpg
Thaimaan luterilaisessa kirkossa käytetään nykyisin juhlavaa perinteistä papin asua. Ratkaisu syntyi aikanaan.