tiistai 14. heinäkuuta 2015

+234 Kansanvallan kuvioita 141008

+234 Kansanvallan kuvioita

Kansanvalta
Mikä kansa?
Kenen valta?
 
Monet asiat kiertyvät toisensa ympärille. Omien ajatustensa  kulkua on välillä mielenkiintoista seurata.  Tajunnanvirta matkustaa omaa rataansa. Joskus ajatusten nauhassa löytyy solmuja, umpisolmujakin.

Kunnallisvaalit. Vaali-informaatio maahanmuuttajille. Thainkielisten termien mieleen palauttaminen. Ahtisaaren Nobel. Namibian itsenäistyminen ja ensimmäiset vaalit. Bangkokin kuvernöörin vaalit, jossa eräänä ehdokkaana aikoinaan ristiriitaistakin mainetta herättänyt kristitty poliitikko. Thaimaan pääministerin vaihdos. Thaimaan vuoden 1997 perustuslain hyväksyminen.

Kävin äsken Bangkok Postin sivuilla. Viime viikolla Bangkokissa oli käytetty voimaa mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Joissain ammutuista kyynelkaasusylintereistä oli ollut mukana myös räjähdysaineita. Löytyi kuvia loukkaantuneista ihmisistä. Kaksi oli kuollut.

Mielenosoituksessa kuolleen nuoren naisen hautajaisissa eilen oli läsnä myös Thaimaan kuningatar. Kuolleen naisen isälle kuningatar sanoi, että tytär oli ollut kunnollinen ihminen ja tuottanut kunniaa kansalleen ja kuninkaalle. Vuosien aikana on oppinut lukemaan kuvista sitä, mitä ei kirjoiteta, ja sanoista sitä, mitä niillä oikeasti halutaan kertoa.

Eilen tulkatessani thaimaalaisille tietoa heidän äänestysoikeudestaan kunnallisvaaleissa yksi heistä kysyi minulta, ketä hänen piti äänestää. Kieltäydyin hymyillen sitä hänelle kertomasta. Se tuotti hupia koko joukossa.

1997 Thaimaa Kwai-joen retkellä opiskelijoiden kanssa.
1997%20Kwaijoki%20LITEpieni-normal.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti