perjantai 24. heinäkuuta 2015

+244 Hei, himmaa vähän 271008

+244 Hei, himmaa vähän

 
Rentoudu
Älä pingota
Hidasta

Tulkkauskeikka terveyskeskuksessa maahanmuuttajien tutustumiskäynnillä. Yhteistä käsitteiden etsimistä ja löytämistä. Käytäntöjen vertailua ja uuden oppimista. Monipuolista terveyssanastoa.

Tulkkauksen keskellä minulta kysyttiin, mitä tarkoittaa sana "himmata". Tiesin, että sellaista sanaa ei suomen kielessä ollut, joten yritin miettiä, mitä sanaa tarkoitettiin. Yritin tarjota läheistä kirosanaakin, mutta sekään ei kelvannut. Vakuutin kysyjälle siis vain sanan mahdottomuutta.

Pois lähdettäessä kerroin opiskelijoiden suomen kielen opettajalle minulle esitetystä kysymyksestä. Toivoin hänen miettivän, mistä sanasta oli ollut kyse. Häkellyin, kun tuo opettaja nauraen kysyi minulta, että enkö todella tiennyt, että himmaaminen tarkoitti hidastamista. Se oli kuulemma tavallinen porilainen käyttösana. Minun varma tietoni osoittautui siis taas kerran vääräksi.

Jokaisen pitäisi tehdä omat kielimokansa. Silloin ei niin helposti arvioisi edellisiä sukupolvia heidän käyttämänsä kielen perusteella. Vanhanaikaisen synonyymi kun ei olekaan välttämättä tyhmä.

Pori. Himmattua elämää:
Plus%20244%20Rontti%20Himmattu%20pieni.j

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti