Tarkkaan tirkistäen
Melkein kuin
Mummoni ja Mannerheim
 
Suurennuslasi siirtyy päivämäärään 8.4.1956 ja nimikirjoitukseen vieraskirjassa.

Jälkiviisaat miettivät Tuntemattoman Sotilaan sodanvastaisuutta ja Edvin Laineen isänmaallisuutta. Laineen Tuntemattoman sotilaat arvioidaan ikälopuiksi ja tunnelma pateettisen yksisilmäiseksi. Sodan sanotaan olleen jotain muuta. Niin se varmaan olikin. Todella paljon muuta. Miksi kuitenkin elokuvan ennakkonäytöksessä kirjan esikuvana olleet joukko-osaston veteraanit olivat niin vaikuttuneita kuin historia kertoo? Hiljaisia. Äänettömiä. Kyyneleet silmissä. Antamassa raikuvia aplodeja. Jotain totta siinä elokuvassa on täytynyt olla. Kyllä kansa tiesi.

Veljeni, vähän kepulikonsteilla ennen sotaväkeään kesätöikseen Tuntematonta sotinut, tutustui kuvauskesänä opiskelurahoja ansaitessaan myös elokuvan näyttelijöihin. Reino Tolvanen karjalaisena, luonnossakin iloisesti pulputtavana veikkosena, tuli Antti Rokan hahmossaan myös tutuksi noille Viipurilaisen osakunnan pojille, jotka oli saatu avustajiksi. Se joukko oli ainakin oikean ikäinen. 

Joulukuussa 1955 ensi-iltansa saanut Tuntematon Sotilas oli Rokassaan ilmaissut karjalaisuudesta jotain sellaista, jonka karjalaiset, itsekin sodassa olleet, tunnistivat. Isäni toimi siihen aikaan Porin Seudun Karjalaisten puheenjohtajana. Niinpä Porissa keväällä 1956 järjestettyyn karjalaisten tilaisuuteen kutsuttiin esiintyjäksi Reino Tolvanen, se karjalaisten oma Rokka Hän kävi myös meillä kahvilla tuona päivänä. Muistan vain sen iloisen pulputuksen. Juhlasta en muista mitään.

8.4.1956. Vieraskirja.
Plus%20372%20Vieraskirja%20Tolvanen.jpg