Maailmojen sota
Idän ja lännen kohtaamispaikka? 
 
Hapon ja emäksen kohtaamisen tulos voi olla neutraali. Entä idän ja lännen? Rudyard Kiplingin ja suomentaja Yrjö Jylhän mukaan ”itä on itä ja länsi on länsi - ei kohtaa ne toisiaan”.  Kuinka kaukana siis oikeastaan itä on lännestä?

“Oh, East is East, and West is West,
and never the twain shall meet,
Till Earth and Sky stand presently
 at God’s great Judgment Seat;
But there is neither East nor West,
 Border, nor Breed, nor Birth,      
When two strong men stand face to face,
 tho’ they come from the ends of the earth. 
(Rudyard Kipling)
 
Idässäkin aurinko nousee idästä ja laskee länteen. Auringonnousun maat vaihtuvat. Japanissa aurinko on Amerikan tuoma ja Euroopan viemä. Maapallo on pyöreä, vaikka me sitä termeissämme emme aina tunnustakaan.

Aamurusko, idän auringon nousu, toi mieleen  brittiläisen elokuvan ”East is east”,  kertomuksen monikulttuurisen perheen elämästä Britanniassa. Kävin tuon elokuvan  aikoinaan katsomassa elokuvateatterissa. Myöhempi televisioversio ei enää vaikuttanut niin voimakkaasti. Filmiä on mainostettu komediana. Sitä se tietysti onkin. Nauroin paljon ja toistuvasti.  Silti ilmeisesti lähes aina hyvän komedian takana on ainakin ripaus todellisen elämän traagisuutta. Nauraessani tarinan tapahtumia koin suurta sympatiaa kaikkia tuon pakistanilais-brittiläisen perheen jäseniä kohtaan. Miten suhtautua entisiin arvoihin nykyisessä maailmassa? Kuka väistyy? Kuka päättää sen, kuka väistyy?

Bangkok. Toritkin ovat - monikulttuurisia.
Plus%20518%20Sangat%20torilla.jpg